IvecCake

Somlói galuska

A legelső posztom, a nagybácsikám tiszteletére a legelső.
Utólag tudtam meg, hogy nem szerette a Somlóit, de én pont azt sütöttem a tiszteletére. ..azóta nem süthetek mást, ha jön 🙂 

WP_20150531_006
Nem nagy ördöngösség, csak kis türelem kell hozzá:)

Sütünk 3 különböző piskóta lapot. Egy simát, egy diósat és egy kakaósat.

Alap piskóta:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
dióshoz + 5-6 dkg darált dió
a kakaóshoz + 5-6 dkg cukrozatlan kakaópor
én szoktam belecsempészni aromákat, vagy rumot (vanília, rum, tejszínes mogyoró, csokoládés meggy…)

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzákeverjük a cukor kb. negyedét. Ha tökéletesek akarunk lenni, addig keverjük, míg ki nem fehéredik (fakanállal). Hozzákeverhetjük a rumot is, vagy az aromát, attól függ mit használunk.
A fehérjét elkezdjük verni robotgéppel, majd mikor kb 70%-ig kész, 3 részben hozzáadagoljuk a maradék cukrot.
Amikor kész, egy fakanálnyi adagot hozzákeverünk a sárgájához, majd a sárgáját beleöntjük a fehérjébe. 4-5 nagy, levegős mozdulattal elkeverjük, majd szitáljuk(!!) bele a lisztet. (Kakaós piskótánál a kakaót is, diósnál a diót csak öntsük bele, mert az nem megy át rendesen a szitán) Ismét nagy, levegős mozdulatokkal keverjük el alaposan. Azért nem szabad sokáig keverni, mert kimegy belőle a levegő, összeesik a piskóta és nem fog felduzzadni a sütőben, bár itt vékony lapokra van szükségünk, de az nem azt jelenti, hogy összeesett a piskóta.
Külön-külön kell a 3 lapot megsütni.

Sütőpapíros tepsi hátulján, 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük. Süthetjük benne is, de én szét szoktam kenni a hátoldalán. Légkeveréses sütőt használok, és nagyon hamar elkészül, nálam nem is kell 20 perc, főleg, hogy vékony lapokról van szó. Hurkapálcával, vagy villával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e.

További hozzávalók:
– dió
– leiter cukorhoz: 25 dkg cukor (lehet több is), annyi víz, amennyi ellepi
– krémhez: fél liter tej, 7 dkg vaníliás pudingpor, 15 dkg kristálycukor, 3 tojás, és mehet bele vaníliarúd kikapart belseje 
– rumba áztatott mazsola (a legjobb, ha már előző nap beáztatjuk)
– kakaópor
csokimártáshoz: 4 dl víz, 1 ek. étcsokis pudingpor (lehet liszttel helyettesíteni), 2 ek. holland kakaó, 3 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, pár kocka étcsoki (én nem sajnálom belőle 🙂 ), ízlés szerint rum/aroma

11951362_10200852207584500_3850083761311723083_n
A krém elkészítése
Nagy edénybe beletesszük a krémport, majd ezt pici hideg tejjel simára keverjük.
Hozzáadjuk a tojások sárgáit. Habverővel ezt is simára keverjük, majd félretesszük.
Fogunk egy másik edényt, beleöntjük a maradék tejet, a cukor felét és a vaníliát. Habverővel elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon a tejben, majd felforraljuk.
Mielőtt elkezd forrni, a 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a megmaradt cukrot. A pudingporos edényünkben a masszát folyamatosan keverjük, majd nyakon öntjük a felforrt tejjel, s visszamegyünk a gázra. Besűrűsödésig főzzük.
Laza mozdulatokkal, több részletben hozzá keverjük a fehérje habot is. Megfőzzük.

Lustaság fél egészség, én hidegen elkészíthető pudingport (35 dkg) szoktam összekeverni 1 liter tejjel, majd hozzáöntök egy liter tejszínt, s folyamatosan keverve kicsit felhabosítom. 🙂 

A diót törjük össze durvára.

A leiter cukorhoz tegyük fel a cukrot a vízzel, s szálpróbáig forraljuk. (Ha a fakanálról óvatosan lehúzunk egy kicsit az ujjunkkal, s a hüvelykujjunkkal összeérintve vékony szálat képez, mikor széthúzzuk, akkor jó).

Tegyük be az egyik piskótalapot papír nélkül egy tepsi aljába. Kenjük meg jó tocsogósan a leiter cukorral, (én szoktam kis rumot is ráönteni), szórjuk meg a dióval és a mazsolával, majd kenjük rá a krém egy részét.
Jöhet a következő piskóta, kenjük meg tocsogósan a leiter cukorral, szórjuk meg dióval, mazsolával, mehet rá a krém egy része. Végül helyezzük rá a 3. piskótánkat, végezzük el újra a műveletet.
Kis szitán keresztül vékonyan szórjuk meg a kakaóporral. Tegyük be a hűtőbe. Azonnal fogyasztható, de ha áll 1-2 napot, akkor érnek össze igazán az ízek.

wp_20170113_11_13_29_pro
A csokimártásnál a kakaóport kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a cukrokat és a pudingport/lisztet. Hozzáöntjük a többi vizet, kis lángon 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve beletördeljük a csokit és elkeverjük, végül beleöntjük a rumot. Teljesen olyan, mint a tubosos csokiöntet a boltból. Isteni. 🙂

Ha somlói tálat szeretnénk készíteni, fagylaltadagolóval gombócoljunk ki egy részt belőle egy tálba, merőkanállal öntsünk rá a csokiszószból, majd felvert habtejszínnel díszítsük csillagcsöves habzsákból.
Tálalhatjuk csokoládé tányérkában is. 
Díszíteni ízlés szerint lehet. Pl. eper, málna, kiwi, gránátalma mag, csokireszelék, csoki pasztilla, barack, babapiskóta…. A képzelet szabja a határokat.

2014-07-09-3448

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!