IvecCake

Almás-boros torta

Amikor először készítettem el, kicsit száraz lett a tésztája, de másodjára már mondhatom, tökéletes lett.
Issteni finom! 🙂

WP_20151002_011
Hozzávalók a tésztához:
– 25 dkg liszt
– 1 csapott tk. sütőpor
– 9 dkg porcukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– lehet bele tenni citromaromát (nekem nem volt itthon)
– 2 tojás
– 12 dkg vaj
– 10 dkg darált mandula

Hozzávalók a töltelékhez:
– 80 dkg alma
– 1 tasak színtelen tortazselé
– 125 ml fehérbor >> én lefeleztem ezt a mennyiséget és vízzel pótoltam második alkalomra és úgy jobb volt 
– 15 dkg porcukor
– ízlés szerint fahéj
– ízlés szerint őrölt szegfűszeg
– 1 tk. rumaroma/rum
– 1 tk. vanília aroma

Hozzávalók a krémhez:
– 450 ml hideg habtejszín
– 2 zacskó habfixáló
– 2 zacskó vaníliás cukor

Az almákat meghámozzuk, kivágjuk belőle a magházát, és apróra vágjuk. 
Egy tortaformát (26 cm-es) kivajazunk-lisztezünk. 

A lisztet a sütőporral elkeverjük, átszitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a dagasztó spirálos fejjel, robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
A tésztát elegyengetjük a tortaformában, megszurkáljuk villával. 
Előmelegített sütőben megsütjük, kb. 20 perc alatt. Gáz sütőnél 2-3-as fokozat, légkeverésesnél 160°C.

Amikor megsült, hagyjuk kihűlni, vágjuk ki a karikából óvatosan (ha kapcsos a forma, az a legjobb).
Egy tálra tesszük, s visszahelyezzük köré a karikát. 

A tortazselét 3 ek. vizes-boros eleggyel elkeverjük. Az almát a fűszerekkel, a cukorral, az aromákkal és a maradék vizes-boros eleggyel 2 percig pároljuk. Majd hozzákeverjük a tortazselés masszát, forrásba hozzuk. 
A tűzről levéve hagyjuk kihűlni annyira, hogy még  ne legyen teljesen megkötve. Elegyengetjük a kihűlt tölteléket a tésztán, hűtőbe tesszük, míg elkészül a hab a tetejére.

A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, habzsákba töltjük, s feldíszítjük a süteményt. 
Ízlés szerint kakaóval meghintjük.

A tejszínnél mindig fontos, ha habot szeretnénk belőle verni, hogy előtte legalább 1 napig hűtőben legyen! 

WP_20151002_007 1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!