IvecCake

Fanta szelet

Általában tavasszal szoktam elkészíteni, amikor már melegebb az idő, hiszen olyan jól esik egy kis krémes-hideg túrós sütemény olyankor. 🙂
De ezt a piros tetőset Mikulásra készítettem 1-2 évvel ezelőtt.

2013-11-22-2120 másolata
Hozzávalók a piskótához:
– 9 tojás
– 18 dkg cukor
– 18 dkg liszt

Hozzávalók a töltelékhez:
– 1 kg túró
– 50 dkg vaj
– ízlés szerint cukor
– vaníliás cukor
– citromhéja 

Hozzávalók a tetejéhez:
– 6 dl narancsos kóla (csináltam már piros színűvel is, pl. Mikulásra, szóval az íze mindegy)
– 2 csomag vaníliás puding (vagy a szín miatt pl. epres)

Egyszerűen piskótatésztát készítünk. 
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzákeverjük a cukor kb. negyedét. Ha tökéletesek akarunk lenni, addig keverjük, míg ki nem fehéredik (fakanállal). Hozzákeverhetjük a rumot is, vagy az aromát, attól függ mit használunk.
A fehérjét elkezdjük verni robotgéppel, majd mikor kb 70%-ig kész, 3 részben hozzáadagoljuk a maradék cukrot.
Amikor kész, egy fakanálnyi adagot hozzákeverünk a sárgájához, majd a sárgáját beleöntjük a fehérjébe. 4-5 nagy, levegős mozdulattal elkeverjük, majd szitáljuk(!!) bele a lisztet.
Ismét nagy, levegős mozdulatokkal keverjük el alaposan. Azért nem szabad sokáig keverni, mert kimegy belőle a levegő, összeesik a piskóta és nem fog felduzzadni a sütőben.

11150522_10200414341038110_3646311281291373618_n
Sütőpapíros tepsiben, 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük. Én légkeveréses sütőben sütöm, és nagyon hamar elkészül, nálam nem is kell 20 perc. 
Ha úgy érezzük, hogy megsült, egy hurkapálcával szúrjunk bele a közepébe, (de gondolom megteszi a villa is, a lényeg, hogy az aljáig eljussunk a piskótának), s ha már nem ragad, akkor kész. Lisztezzük le még forrón a tetejét, s papírostul fordítsuk át a forró tepsire. 
Ha tortakarikában készítjük, nem szeletként, csak akkor szabad kivágni a karikából, ha már kihűlt. Természetesen a lelisztezés-átfordítás itt is szükséges a forró tepsire. (Azért írom ezt, mert én alj nélküli karikában sütöm, tepsin) Néha mozgassuk át, hogy még véletlenül se ragadjon le. 

A túrót alaposan keverjük el a vajjal és a cukrokkal, citromhéjjal.
Kenjük rá a már kihűlt piskótánkra.

A pudingot főzzük fel a kólánkkal, majd még melegen öntsük rá, s egyengessük el a süti tetején, majd mehet is a hűtőbe.

11164802_10200414340598099_2770255917179671642_n

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!