IvecCake

Képviselő fánk

Itthon, amíg gázsütőnk volt nem sikerült, csak gyakorlaton a suliba, a légkeverésessel. Na most már itthon is ki tudom próbálni majd. Feltétlen teszek fel képet és beszámolót, ha megtettem ÉS sikerült is! 😀 
Nagyon finomak! Ha most azt mondom, imádom, lehet értelmét veszti, mert MINDEN süteményt imádok! 😉 

2015 január 19 képviselő fánk 2
Hozzávalók a tésztához:
– 10 dkg zsír / sokkal jobb, ha 1 dl olajat használunk
– 10 dkg liszt
– 1 dl víz
– csipetnyi só
– csipetnyi cukor
– 4 tojás

Hozzávalók a krémhez:
– 10 dl tej
– 1,4 dkg vaníliás pudingpor
– 3 dkg kristálycukor
– 1 tojás

További hozzávalók:
– 5 dl habtejszín
– 4 ek. cukor
– citromlé
– szeletelt mandula

Egy tálba beletesszük a zsírt, a vizet, a sót és a cukrot. Egy erősebb habverővel keverés mellett forráspontig hevítjük. (csak 1-et forrhat) Hozzáöntjük a lisztet, addig keverjük nyílt lángon, amíg a tészta össze nem áll. (” le nem ég” – ezért is égetett tészta a neve) Levesszük a tűzről, egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Zsírozott, lisztezett tepsin sima csöves nyomózsákból félgömböket formázunk.
 230°C-on sütjük gőzös térben. Olyan távol nyomjuk őket a sütőlemezre, hogy térfogatuk a 3×-ra nő.
Nekem a minap, háromszori sütésből egy adag sikerült. Vagy nem jött, fel vagy feljött, de mikor kivettem összement, lelapult és egy pedig sikerült. Nagyon kényes. 

                       2013-12-02-2190       2013-12-02-2192

Nagyobb tálba beletesszük a pudingport, majd ezt pici hideg tejjel simára keverjük. Beletesszük a tojássárgáját. Habverővel ezt is simára keverjük. Egy edénybe beleöntjük a maradék tejet és a cukor felét. Felforraljuk.
Mielőtt elkezd forrni, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a megmaradt cukrot. Amikor felforrt a tej, beleöntjük a pudingos masszát, s besűrűsödésig főzzük. Laza mozdulatokkal, több részletben hozzákeverjük a fehérje habot is. Megfőzzük.

Ha tejszínhabos fánkot szeretnénk készíteni, 5 dl habtejszínt verjünk fel.
Mikor megsültek a fánkok, levágjuk a tetejüket, csillagcsöves nyomózsákból félig feltöltjük a pudingos krémmel, a másik felét a tejszínhab teszi ki. Ha simát csinálunk, az egészbe a pudingos krém megy.
4 kanál cukrot feltesszük olvadni egy pici citromlével.

Mikor megolvadt, a már levágott kalapok tetejét óvatosan belemártjuk, majd megdermedés előtt belemártjuk a szeletelt mandulás tálba is. Ráhelyezzük a krémre a kalapokat.

2013-12-02-2198

Update. Kipróbáltam, a képviselőfánk tortánál, de valahogy itthon ezzel a sütővel sem sikerült. Most kaptam egy új receptet, majd kipróbálom, hátha… De tudom, nem vagyok egyedül ezzel a problémával, hogy nem dagad fel úgy a tészta. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!