IvecCake

Krémes

Lehet, hogy kell hozzá egy kis ügyesség, de szerintem egész könnyen elkészíthető.
Nem ilyen laposnak kellene lennie, de ezen kívül még sosem csináltam. Vagy kisebbre kellene nyújtani a tésztát, vagy dupla adag sárga krémet csinálni 🙂

WP_20150215_006
Hozzávalók a tésztához:
– 25 dkg vaj
– 25 dkg liszt
– 1,5 dl víz
– 0,5 dkg só
– 0,5 dkg ecet

Hozzávalók a krémhez:
– 7 dl tej
– 9 dkg krémpor
– 20 dkg cukor
– vaníliás cukor
– vanília rúd kikapart belseje (nem kötelező)
– 4 tojás

– 1 l habtejszín


Előtésztát készítünk. A vaj 80 és a liszt 20%-át összegyúrjuk, s betesszük a hűtőbe.
A maradék hozzávalókat egy tálba öntjük, összedolgozzuk, s 20 percet pihentetjük. Kissé ragacsos lesz, de liszt segítségével majd könnyen nyújtható. Tegyük be a hűtőbe amíg pihen, ha nagyon ragad.
Lisztezett deszkán nyújtsunk neki 4 fület, lent-fent-és két oldalt, úgy, hogy a közepén maradjon egy puklisabb rész. Erre a részre helyezzük rá a vajas előtésztánkat. 
Hajtsuk vissza a füleket, úgy, hogy leseperjük minden rétegről a lisztet, majd nyújtsuk ki. A nyújtásnál itt, csak fel-le mozogjunk. 
Hajtsuk be 3-as hajtással, pihentessük egy 10 percet, nyújtsuk ki, majd ismét jöhet egy 3-as hajtás és 10 perc pihentetés. A kakaós csigánál már illusztráltam a hajtásokat, de egyefene 🙂
szimpla hajtás
Majd újra nyújtsuk ki és most jöhet a négyes hajtás, kétszer is, pihentetést közbeszúrva.
dupla hajtás

Végül vegyük két részre, nyújtsuk ki, helyezzük bele a tepsibe külön-külön, amit vagy sütőpapírral béleljünk ki, vagy vajazzuk-lisztezzük le.
Szurkáljuk meg, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle. 230°C-on süssük míg szép barna színe nem lesz. 
WP_20160324_007
Amikor kihűlt, válasszuk ki a szebbik lapot, fordítsuk meg és vágjuk fel négyzet alakokra. Ez lesz a teteje. 

A krémhez a pudingport egy kicsi hideg tejjel elkeverjük, beleütjük a tojások sárgáit, s simára keverjük. A maradék tejet a cukor felével felforraljuk, közbe belemehet a vanília rúd belseje, ha használunk. 
A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Ne az elején tegyük bele az összes cukrot, hanem adagonként. 
Mikor felforrt a tej, sűrítsük be a pudingos masszánkkal. Laza mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjehabot is és megfőzzük a krémet.

Mikor kihűlt, betöltjük az alsó lapunkat vele. 
WP_20160325_005
Ha tejszínhabos krémest szeretnénk, akkor verjük fel kemény habbá a habtejszínt és mehet rá a sárga krémre. Helyezzük rá a felvágott lapokat, s tegyük be a hűtőbe.
WP_20160325_007
Amikor megdermedt, szeljük fel, és porcukrozzuk le a tetejét vékonyan. 
WP_20160325_009
A tejszínhabos krémes tetejére (Francia krémes) nem porcukor megy eredetileg, hanem barna színű fondán. 
Lehet készíteni otthon is fondánt, nyújthatót és folyékonyat is. Ilyet használok a puncs szelet tetejére is, csak ott rózsaszínű. Lehet színezni ételfestékkel, kávéval, kollerrel (ez cukorból készült színező anyag), vagy kakaóporral. 
Sok sikert a sütéshez! 🙂

WP_20150214_013

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!