IvecCake

Piskóta tészta

Arra gondoltam, hogy teszek fel alap recepteket is, pár képpel is illusztrálva, hogy még könnyebb dolgunk legyen otthon.
A piskóta tésztával kezdem. 

Tehát, az alap piskóta hozzávalóiról tudni kell, hogy 1 db tojáshoz kell mérni 2 dkg cukrot és 2 dkg lisztet. Sokan csodálkozva néznek rám, hogy -“de, hát nem kell bele sütőpor?!” – a válaszom: nem, nem kell bele! 🙂 A tojásfehérje hab segítségével, habkönnyű, levegős tésztát keverhetünk, mely szépen feljön sütés közben. 
Ha ízesíteni szeretnénk, tehetünk bele aromát, vagy rumot is.
Kakaós piskóta készítésekor hivatalosan 6 tojáshoz 13,5 dkg liszt és 1,5 dkg kakaóport írnak, tehát a lisztből el kell venni egy kis részt és azt kakaóval helyettesíteni. Hát megmondom őszintén, én több kakaót szoktam beletenni, mert jó kakaósan szeretjük. 
Ha olajos magokat szeretnénk hozzákeverni (diós piskóta, mogyorós piskóta..), akkor 10 dkg liszthez kb. 1 dkg olajos magot kell számolni. Én ezt sem szoktam betartani, ledarálok egy adagot, amit jónak látok és hozzákeverem. 🙂 Eddig nem volt panasz. 

A tojásokat válasszuk ketté, a cukor kb. 1/3-át adjuk hozzá és keverjük addig, míg ki nem világosodik. Nekünk gyakorlaton fakanállal kellett keverni, nem használhattunk hozzá robotgépet.

WP_20160208_001
A tojások fehérjéiből verjünk kemény habot, közben adagoljuk hozzá adagokban a maradék cukrot. Fontos, hogy a legelején ne öntsünk bele a cukorból, először verjük kicsit, hogy habos legyen.

WP_20160208_003
Mikor ez kész, egy fakanálnyi mennyiséget a fehérjéből keverjünk bele a sárgájába, majd öntsük rá az egészet a fehérjére. Ez a művelet azért kell, mert így nem lesz annyira nehéz a sárgájás massza és nem töri össze a fehérje habot.

WP_20160208_004
Laza, nagy mozdulatokkal keverjük össze, majd 2-3 adagban szitáljuk hozzá a lisztet. Ekkor mehet hozzá a kakaópor (szitálva), illetve a darált olajos magok is. Itt is nagy, levegős mozdulatokkal dolgozzunk és minél gyorsabban, mert ha sokáig keverjük, úgymond lekeverjük a piskótát, lapos lesz.

Akármilyen formában süthetjük, de legyen alatta sütőpapír. Ha vékony lapra van szükségünk, pl. piskótatekercsnél, vagy Somlói galuskánál, a tepsi hátoldalára helyezzük a papírt, öntsük rá a masszát és kenőkéssel egyengessük el rajta. Ha jól dolgoztunk, nem fog szétfolyni! 

180°C-on süssük. Én légkeveréses sütőben sütöm, nekem nem kell neki 20 perc, de ez lehet azért, mert viszonylag még új a sütőm. Hivatalosan 20-25 percet mondanak neki, de persze számít, hogy milyen vastag a tésztánk. Egy tortakarikának biztos több idő kell, mint egy lapnak.

WP_20160208_005
A tortakarikát én alj nélküli keretben szoktam általában sütni, egy tepsin. A karika alját és külső oldalát bevonom sütőpapírral. Tulajdonképpen ráhajtogatom a külsejére és így ott marad. Ha kapcsos formánk van, az oldalát lehet érdemes levajazni-lelisztezni, az aljára mehet szép kör alakú papír.

Ne nyissuk ki rá a sütőajtót, bármilyen kíváncsiak is vagyunk. Az első negyed órában legalábbis biztosan ne. Ha úgy érezzük, akár az illatokból is, hogy megsült, vegyük ki a sütőből és szúrjunk bele a közepébe teljesen az aljáig egy villát, vagy hurkapálcikát. Ha nem ragad rá a tészta, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kész, ha viszont ragad, tegyük vissza még pár percre.
Gyakorlaton a Tanár úr csak megtapogatta és megmondta, hogy jó-e, vagy sem. Hát.. sokat sütött már! 🙂

WP_20160208_006
A tortakarikát rögtön a kivétel után vékonyan lisztezzük le, majd formástul, papírostul borítsuk át a lisztes felére a forró tepsin. Néha mozgassuk át, hogy biztosan ne ragadjon le.
Ha tepsiben sütöttük, szintén lisztezzük le vékonyan a tetejét és az alján levő papír segítségével (mert, hogy az nem olyan meleg 🙂 ) fordítsuk át azt is abban a tepsiben, amiben sütöttük. (vagy a hátoldalára)
Ha szilikon formában kell sütnöm, én azt is tepsire teszem a sütőben. Erre szintén rá tudom borítani azokat is. Itt egy példa:
1916641_10201120281486180_3072758277697296224_n
Hagyjuk kihűlni. Adagolva, húzzuk le róla óvatosan a papírt.

A formában sült piskótát vágjuk ki, úgy, hogy a kés élét a forma felé nyomjuk, hogy ne sérüljön meg a piskóta karika oldala. 

Mikor ezzel is megvagyunk, a süteményünknek megfelelő módon vágjuk fel a piskótánkat.

WP_20160208_008

Címkék: , , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Stefi Walter says:

    Szia!
    nagyon tetszik a precíz leírásod,csak sok ilyen legyen még
    köszönöm szépen
    szia stefi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!