IvecCake

Farsangi fánk

Végre farsangi időszakot írunk! 🙂 Ez azt jelenti, hogy lassan vége a télnek, a hidegnek (remélhetőleg nem fogok Húsvétkor szánkózni..) és mindjárt itt a tavaasz! 🙂
Ha farsang, akkor szerintem minden magyar embernek eszébe jut, hogy: fánk! Na meg Busójárás és hasonlók..:) Egy pár érdekesség róla >>itt<< 🙂
Igazi cukrász, farsangi fánk recept 🙂


– 1 kg liszt
– 10 dkg vaj
– 10 dkg porcukor
– 6 dl tej
– 6 dkg élesztő (száraz élesztőnél 2 zacskó)
– 8 tojás sárgája
– 1 dkg só
– kicsi rum(aroma most nem jó)

– 1 dl tejszín
– 10-15 dkg étcsokoládé
– bármilyen ízesítésű puding
– lekvár (eper, alma, sárgabarack, őszibarack)
– olvasztott csokik

WP_20160205_023
Kb fél dl tejet langyosítsunk fel, szórjunk bele egy kicsi lisztet, egy kicsi cukrot, majd morzsoljuk, vagy szórjuk bele az élesztőt. Takarjuk le, hagyjuk felfutni. 
A vajat habosítsuk ki a porcukorral robotgép segítségével, majd adjuk hozzá egyenként a tojások sárgáit. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd öntsük bele a vajas masszát, a kovászt, a tejet és a rumot. A tejből nekem nem kellett mind a 6 dl, szóval ne egyszerre menjen bele.
Gyúrjuk össze alaposan, levegősnek kell lennie, majd jó meleg helyen, alaposan letakarva pihentessük egy jó fél órát.
                             WP_20160205_001WP_20160205_007
Gyúrjuk át újra, s tegyük vissza még negyed órára kelni. 
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd szaggassuk ki fánk szaggatóval.

WP_20160205_012

A közepétől kiindulva húzkodjuk meg kicsit, hogy ‘lyukas’ legyen a közepe, majd takarjuk le konyharuhával és pihentessük így is egy 10 percig. 

WP_20160205_013
Forrósítsuk fel az olajat, majd lyukkal lefelé tegyük bele a fánkokat, és takarjuk le fedővel. Kb. 2 perc alatt megpirul, levehetjük a fedőt, fordítsuk meg a fánkokat és már süssük így szabadon, míg meg nem pirul a másik oldala is.

WP_20160205_010WP_20160205_011

Tálaljuk ízlés szerint. Én hagytam pár db-ot, hogy lekvárral lehessen fogyasztani, de készítettem vaníliás és csokis fánkokat is.

WP_20160205_015
Egyszerű vanília pudingot főztem. Fél liter tejből, egy zacskó pudingból és 4 ek. cukorból. 
Betöltöttem habzsákba, a fánkokat 2-3 helyen kis kés segítségével kicsit kilyukasztottam és ezekbe a lyukakba nyomtam bele óvatosan a csillagcsövet, majd a krémet. 

WP_20160205_017

Az 1 dl tejszínt felmelegítettem, levettem a tűzről és folyamatos keveréssel beleolvasztottam a csokoládét. 
Ezt is habzsákos módszerrel betöltöttem a fánkokba. 

Ét és fehér csokoládét is olvasztottam és belemártottam a már betöltött fánkokat, majd megszórtam szórócukorral. 🙂

WP_20160205_022

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!