IvecCake

Pozsonyi kifli

Pozsonyi kifliből létezik diós és mákos. Az egyik patkó (diós), a másik ácskapocs (mákos) alakú.
Kis türelem kell az elkészítéséhez, főleg, ha 180 db-ot kell készíteni belőle egyszerre 🙂 De nem baj, mert legalább jól begyakoroltam még a vizsgám előtt. Ez nem az a recept, amiből 180 db jön ki. Csak mondom 😀

10845977_4859661226409_4085024140327980870_n
Hozzávalók a tésztához:
– fél kg liszt
– 20 dkg vaj
– 5 dkg porcukor
– 1,5 dl tej
– 1 sárgája
– 1 dkg élesztő
– fél dkg só

Hideg tésztavezetéssel dolgozunk, tehát hűvös helyen készítjük. 
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, a tejben feloldjuk a cukrot, az élesztőt a tojást és a sót. Készre gyúrjuk a tésztát, majd a hűtőben pihentetjük.

Hozzávalók a töltelékhez:
– fél kg darált dió/mák
– 35 dkg cukor
– 1-1,5 dl víz
– citrom reszelt héja
narancs héj
– vaníliás cukor
– 1 kk. őrölt fahéj
mazsola

Egy tálba öntsük bele a diót/mákot és az ízesítőket. 
A cukrot tegyük fel a vízzel a tűzre, majd ráöntjük a dióra/mákra. Ha túl száraz lehet hozzá adni még vizet, ha túl nedves, lehet rajta segíteni édes morzsával vagy darált keksszel. 

A tésztából 4dkg-os darabokat lemérünk, s ahhoz mérünk 2 dkg-os töltelékeket, amiket kis rudakba formázunk nedves kézzel.
Hideg, nem lisztezett munkaasztalon a tésztát kigömbölyítjük (virgolás), amíg sima nem lesz, majd pihentetem. A gömböt oldalra kinyújtjuk egy oválisabb alakba, hogy a 2 vége hegyes legyen.

13827_4856619550369_7768165556844956050_n
Belerakjuk a tölteléket és lentről fölfelé feltekerjük. A végeit kihegyesítjük. A diósat patkó alakra, a mákosat ácskapocs alakra formázzuk. Figyeljünk rá, hogy a tészta vége legyen alul, illetve, hogy ne repedjen meg a tészta. És az is fontos, hogy ne legyen túl vékony, mert akkor sütés közben szétreped. Persze ez nekem sem mindig sikerül.. 🙂

Ahhoz, hogy szép márványos legyen a felülete, először kenjük le csak tojás sárgájával vékonyan és tegyük be addig a hűtőbe, míg rá nem szárad rendesen, majd kenjük le csak fehérjével és tegyük vissza a hűtőbe szintén addig, ameddig meg nem szárad.

190°C-on süssük gőzös sütőtérben, míg szép barna nem lesz.

10846331_4859660946402_1426718923475380734_n

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!