IvecCake

Fekete-erdő torta – Valentin napi kivitel

Sokan azt hinnék, hogy macerás egy sütemény, de tulajdonképpen nem az. 🙂
Ha pici gyakorlata van az embernek, akkor meg végképp nem 😀 
Nem felejtettem el, úgyhogy készítettem pár közbefotót. Két 4 tojásos piskótát sütöttem, amiket aztán csak félbevágtam, így lett ilyen magas és 4 lapos. 
Tudni kell, hogy ha be szeretnénk burkolni a tortát, akkor tilos tejszínt használni, mert leeszi a sütiről. Ezt úgy lehet megoldani, hogy csinálunk plusz vajkrémet és azzal kenjük körbe.
A habtejszínnel sokszor problémám van, hogy nem verődik fel rendesen. Hallottam olyat, hogy ha először elkezdem felverni alacsony (!!) fokozaton a növényi habtejszínt, majd hozzáöntöm az állatit (pl ha kell 1 l, akkor fél liter kell mind kettőből) és így verem fel továbbra is alacsony fokozaton, akkor sikerül. Kipróbáltam és mit ne mondjak, tényleg. 🙂 
De! minden reklám nélkül, a Hulala tökéletesen felverődik magában. 🙂 

WP_20160213_008
Hozzávalók a piskótákhoz:
– 8 tojás
– 16 dkg cukor
– 13,5 dkg liszt
– 1,5 dkg kakaópor 

Hozzávalók a meggykrémhez
– 1 üveg meggybefőtt/cseresznyebefőtt leszűrt leve – eredetileg azt tanultam, hogy ez 7,5 dl és hogy ennyi kell, na már most én leszűrtem a házi meggyünket és kb. 2 dl lé jött le belőle, ahhoz öntöttem még 5 dl vizet, de nem kellett volna, mert nagyon sok lett és kicsit el is vette az ízét, úgyhogy szerintem 4 dl lé elég 
– 5 dkg vaníliás pudingpor
– ízlés szerint cukor
– vaníliás cukor

Hozzávalók a csokis tejszínkrémhez:
– 3 dl  habtejszín (valószínű maradni fog a tejszínkrémekből)
– kicsi porcukor
– kicsi vaníliás cukor
– 10 dkg olvasztott étcsokoládé

WP_20160214_002
Hozzávalók a fehér tejszínkrémhez:
– 3 dl habtejszín
– 3 cl pálinka (eredetileg cseresznye pálinka, nekem birs volt otthon, így az lett)
– kicsi porcukor
– kicsi vaníliás cukor

WP_20160214_003
Hozzávalók a vajkrémhez:
– 25 dkg vaj
– 25 dkg porcukor
– 4 dkg liszt (vaníliás puding helyett, mert az sárga, de tejszínes pudinggal is lehet)
– 2,5 dl tej
– 2 sárgája (na én ezt nem tettem bele, mert hófehér vajkrémet szerettem volna előállítani, sikerült is 🙂 )

WP_20160212_008
Hozzávalók a jelenlegi, vagy ahhoz hasonló díszítéshez:
– sok marcipán 😀 na jó, szerintem egy 30-40 dkg elég (ja és a Szamos a legjobb! )
– ételfesték
– porcukor
WP_20160213_002
Hozzávalók az eredeti díszítéshez: 
– 2 dl habtejszín
csokiforgács/csoki reszelék
– szebb meggyszemek lemosva vízzel és lecsöpögtetve, megszárítva

2014 fekete erdő március 31

Hát akkor vágjunk bele. Keverjük el a vajkrémhez a lisztet egy pici hideg tejjel, a többit forraljuk fel, majd sűrítsük be a lisztes masszával. Hűtsük ki gyakran átkeverve.
Szűrjük le a meggybefőttet, keverjünk el a pudingporral egy kicsit belőle, a maradékot tegyük fel forrni a cukrokkal, majd sűrítsük be a pudingos masszával ezt is. Hűtsük ki.

Addig készítünk 2 db 4 tojásos kakaós piskótát
Kihűtjük őket, és kettévágjuk. Igyekezzünk nagyjából egyenesen, mert ferde lesz a torta. (természetesen ez is ferde lett, de persze ez függ attól is, hogy hogyan sült meg…) A piskóta felszeletelése után locsoljátok meg az egyik réteget cukrász rummal, nagyon finom lesz! 🙂

A vajat habosítsuk ki a porcukorral és adjuk hozzá a már kihűlt lisztes pudingunkat.

A habtejszínt a már fentebb leírt módon verjük fel, tehát összesen 6 dl kell a betöltéshez, plusz esetleg 2-3 dl a díszítéshez. Bár nekem is megmaradt és eliszogatom a tejeskávéimba. 
Számoljunk 8 dl tejszínnel, akkor 4 dl növényi tejszínt öntsünk bele egy tálba  és kezdjük el robotgéppel alacsony fokozaton felverni. Mikor már kicsit habosodott adjuk hozzá a 4 dl állati tejszínünket és verjük kemény habbá. Ha túlverjük, akkor összeesik és vajas massza lesz belőle. 
Egyszerűbb Hulalával dolgozni, mert azt csak fel kell verni keményre és kész, csak nem volt itthon olyanom. 🙂
Mikor kész emeljünk ki belőle a díszítéshez (ha eredetit szeretnénk), a maradékot pedig kb. felezzük el.  A díszítésre szánt habba keverjünk bele kicsi porcukrot.
Az egyik felébe öntsük bele a pálinkát és a cukrokat, kézi habverővel keverjük el. A másikba öntsük bele a cukrokat és öntsük bele a vízgőz felett felolvasztott, NEM meleg csokoládét. Ezt is keverjük el kézi habverővel.

Kanalazzuk bele külön-külön habzsákokba a vajkrémet, a csokis tejszínt, a pálinkás tejszínt és a meggykrémet. 
WP_20160212_013
Kezdjük el betölteni. A lényege,  hogy karikákat kell rajzolnunk felváltva a krémekkel és a következő lapon ellentétesen kell, úgy, hogy egymás felett ne legyen ugyanolyan ízű krém. 
Ha burkolni szeretnénk, kezdjük a legkülső körrel minden egyes lapon a vajkrémmel.
Nálam így néz most ki belülről kifelé haladva:
1. lap: fehér – meggy – csokis – fehér – meggy – csokis – vajkrém
WP_20160212_015
WP_20160212_017
2. lap: meggy – csokis – fehér – meggy – csokis – fehér – vajkrém
WP_20160212_019
WP_20160212_021
3. lap: fehér – meggy – csokis – fehér – meggy – csokis – vajkrém 
WP_20160212_016
WP_20160212_023
Minden meggykrémes részre pakoljunk fel meggyszemeket. A belső részre én nem szoktam tenni, mert vágásnál elrondítja a szeletet.

Minden egyes lap betöltése után körbekentem a vajkrémmel, hogy megfogjam és ne csússzon el. 
Amikor kész kenjük körbe az egészet illetve a tetejét is a vajkrémmel.
WP_20160212_026
WP_20160212_029

Tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. 

A díszítéshez a marcipánokat színezzük tetszés szerint a festékkel. A legjobb a paszta vagy a por alapú. A folyékony csak ragacsossá teszi és nem is lesz tőle olyan szép színe. Vagy persze lehet készen is kapni színes marcipánokat. 
Porcukor alatt nyújtsuk ki és burkoljuk be. Tehát szitáljunk vékonyan porcukrot egy üveg/márvány/szilikon felületre. Nekem van szilikonlapom erre. A marcipánt kicsit gyúrjuk át, hogy megpuhuljon, itt lehet beletenni az ételfestéket. Nem kell sok belőle! Majd szitáljunk pici porcukrot a tetejére is és nyújtófával nyújtsuk ki kellő nagyságúra. Nem szabad sok porcukrot használni, mert kiszárítja a marcipánt és törni fog.
Én először feltettem egy rózsaszín karikát a tetejére, majd arra helyeztem rá a fehér marcipánt és utólag szúrtam ki óvatosan a szíveket a tetején. 
Ha túl nagyra nyújtottuk és sok felesleg lelóg, érdemes levágni belőle késsel, vagy marcipán formázó késsel, mert úgy könnyebb rásimítani. Figyeljünk, hogy ne szakadjon el.
A többi szívecskét csak sima piros marcipánból kiszúrtam és kicsi víz segítségével odaragasztottam.
Mivel nem volt itthon drót, kicsi hústűket használtam fel. Kis szíveket formáltam, és beleszúrtam a drótot, majd kicsit odatapasztottam saját magával, hogy ne csússzon le. 
Természetesen az lenne a lényeg, hogy ne látszódjon át a piskóta, illetve, hogy egyenes, ránc nélküli legyen a burkolás… nos. ez most nem sikerült 100%-ig 😀 Na sebaj. Korrigáltam a szívecskékkel azt hiszem <3 
WP_20160213_010
WP_20160213_009

VAGY

A 2-3 dl felvert habtejszínünkkel kenjük körbe vastagabban a torta oldalát és tetejét. Maradjon pluszba a kis stufniknak is. Vagyis, töltsük bele habzsákba és szeletenként nyomjunk rá kis habrózsákat. Szórjuk meg a közepét csokiforgáccsal.
Minden kis stufnira helyezzünk rá egy lecsöpögtetett, megszárított szebb meggy/cseresznye szemet.

2014-03-31-2866

Na, nem is olyan nehéz, ugye? 😛 

WP_20160213_011

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!