IvecCake

Az igazi linzer/isler kombó

Nem, nem ischler, hanem isler! 🙂
Bárki, akinek eddig megadtam a receptet értetlenkedett, mint a piskóta esetében is, hogy “nem kell bele sütőpor??!” Hát, nem. 🙂 Nagyon egyszerű 3-2-1 arány, ami ebben a receptben annyira nem tűnik fel, ugyanis gondolom senki nem akar 3 kg lisztből elkezdeni otthonra linzert sütkérezni. 🙂 De 3 kg liszt 2 kg vaj 1 kg porcukor. (ehhez 6 sárgája megy) Akinekesetlegmégiskéne. 🙂

WP_20160830_13_36_14_Pro
Egyszer már leírtam egyébként az almásrácsosnál és a meggyesrácsosnál. 🙂 
Szeretjük, mert bármilyen formát lehet belőle készíteni (mint a mézeskalácsnál), akár állatkás, virágos, vagy lehet kapni elég komoly kiszúrókat is, pl. kedvenceim a Star Warsos, a Minionos, de van kisautós, házikós, balerinás és szerintem sorolhatnám a végtelenségig. Egy a baj. Hogy nem nekem vannak ilyenjeim. 🙂

2014-03-21-2823
Hozzávalók a tésztához:
– 1 kg liszt
– 67 dkg vaj
– 37 dkg porcukor
– 2 sárgája

– lekvár, pl sárgabarack, őszibarack, eper
– olvasztott csokoládé
– porcukor
– vágott dió

linzer karika
Tehát a lényege tésztának, hogy hűvös helyen legyen elkészítve. Oké, nyáron 80 fokban ez nehéz, de akkor gyorsan tegyük be gyúrás után a hűtőbe, hogy kicsit magához térjen 🙂 
A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Majd adjuk hozzá a porcukrot és a tojások sárgáit. Itt egy fontos dolgot meg kell említenem. A tojás sárgáját és a porcukrot soha (!) nem szabad közvetlenül egymásra tenni. (ahogyan az élesztőt és a sót sem!) Ugyanis ebben az esetben kis tojásos-porcukros csomók keletkeznek a tésztánkban gyúrás közben, amit aztán az életben nem fogunk kiszedegetni, meg szétmorzsolni egyenként.
A tésztát pedig azért kell betenni a hűtőbe, ha nincs hűvös épp a konyhában, mert ha a vaj nagyon meg van benne olvadva, akkor sütésnél az szépen ki fog folyni, a tésztánk pedig megég. 

WP_20160421_009
Amikor már nyújtható állapotban van, enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki tetszés szerint, ahogy szeretnénk. Most vegyük a klasszikus formát,  a hullámos szélű kereket – talán virág? – . 
Szaggassunk párban egy felső és egy alsó részt. A felső része legyen lyukas. Lehet rászórni vágott diót még sütés előtt.
Islernél nem kell lyukas felület. Csak két zárt. 

img_0438
Sütőpapíros, vagy lisztes-vajas felületen süssük, 180°C-on kb. 12 percig. Amióta új sütőm van, elég neki 4-5 perc. Érdekes a különbség. Amikor még forró, nagyon könnyen törik, szinte hajlékony. Hagyjuk kihűlni teljesen. 
Linzereknél a felső lapokat tegyük félre, és porcukrozzuk le. (ha dió van rajta, a nagykönyv szerint nem kell porcukor, de én szeretem megszegni a szabályokat 😛 ) Vagy, csurgassuk meg olvasztott csokoládéval.
Az alsó lapokat kenjük meg a lekvárral. Eredetileg a közepére kell nyomni egy adagot és ráhelyezni a tetőt, ami szépen szétoszlatja rajta. Ráhelyezhetjük a tetőket.
Azért kell külön leporcukrozni, mert a lekvárban elolvad a cukor és nem lesz olyan szép. 

img_0436
Islernél olvasszunk vízgőz fölött csokoládét. Ragasszunk össze két lapot a lekvárral, kicsit tegyük a hűtőbe, hogy rendesen összeragadjon. Mártsuk bele a csokiba. Lehet csak a tetejét, vagy úgy is, hogy az oldala is csokis legyen.

2014-03-21-2822
WP_20160830_13_35_52_Pro (2)
 
De készíthetünk akár linzi kifliket is. Kis kukacokat formázunk és meghajlítjuk kifli alakúra. Megsütjük pár perc alatt majd, ha kihűltek a két végét csokiba mártani. 

img_0440
img_0442

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!