IvecCake

Kétszínű húsvéti fonott kalács

Tudom,”hol van még Húsvét?!”, de, ha gasztroblogot vezetsz, előre kell gondolkodni, hogy majd valaki aki azon gondolkozik, hogy mit és hogy süssön, rátalál a receptre, akkor azt mondja, hogy igen, ez lesz az asztalon Húsvét reggelén a sonka, a tojás és a mustár mellett. 🙂
Egyébként soha életemben nem sütöttem még kalácsot. Ez az első !! 🙂 És meg kell mondjam, nagyon büszke vagyok magamra! 🙂 Jójó, kicsit megrepedt, meg nem egyenletesen van befonva, de kiit érdekel?! 🙂 Nagyon finom illata van és az ízéről nem is beszélek…. 🙂 Próbáljátok ki! Tényleg tök egyszerű.
Zsenge, puha, édes, kívül ropogós.. PONT, mint egy kalács. :))

WP_20160304_051
– 280 ml tej
– 22 g élesztő, vagy 1 csomag szárított élesztő
– 60 g vaj
– 80 g porcukor
– 500 g liszt
– 1 csipet só
– 2 db tojássárgája
– 20 g vaníliás cukor
– 10 g kakaópor
 + 1 db egész tojás

WP_20160304_027
WP_20160304_026
Az élesztőt futtassuk fel a tejben, úgy, hogy hozzáöntjük a porcukrot és az olvasztott vajat. Takarjuk le, tegyük félre.
Addig öntsük össze a lisztet, a vaníliás cukrot, a sót és a sárgáját. Kicsit keverjük el.
Mikor felfutott az élesztő, öntsük bele azt is és gyúrjuk sima tésztává. Ragacsos lesz, nyúlós lesz, de egy idő után el fog válni az edénytől.
Felezzük el, és az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaóport.

WP_20160304_025
Kiolajozott tálban kelesszük letakarva, meleg helyen kb. fél órát.
Nekem szépen megduplázódott a mérete. 🙂
Sodorjunk belőlük két rudat (vagy négyet, attól függ mekkora kalácsot szeretnénk). Vigyázzunk, mert makacs egy tészta és mindig visszamászik.

WP_20160304_001
Majd fonjuk össze őket.
WP_20160304_002
WP_20160304_003
WP_20160304_008
Kenjük le egész tojással és kelesszük meleg helyen fél órát.
WP_20160304_010
Kenjük le újra egész tojással és előmelegített sütőben 170°C-os sütőben süssük kb. 30 percet. Szinte minden sütinél leírom, hogy nekem, a légkeveréses sütőben elég volt 23 perc.. Sütője válogatja.
WP_20160304_045
Fogyasszuk vajjal megkenve, egy pohár hideg tejjel, vagy lekvárral, (sárgabarack, őszi, epermézzel…. 🙂 
WP_20160304_046
WP_20160304_047
WP_20160304_052

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!