IvecCake

Sárga túró

Az ország észak-keleti felében a sárga túró ugyanannyira húsvéti lakoma, mint a sonka, vagy a tojás.
Tökéletesen kiegészíti a füstölt sonka ízét, de nagyon finom omlós fonott kaláccsal is! 🙂
Nagyon sokan nem ismerik, hiába élnek azon a tájon, de én szeretek kutatni, így találtam rá a sárga túró receptjére.
Meglepően könnyű és nekem nagyon ízlik. 🙂 

“a sorsod Borsod” 

WP_20160328_026
– fél l 2,8 %-os tej
– 5 tojás
– 20 g mazsola
– 6 g vaníliás cukor
– fél citrom héja
– fél csipet só
– 35 g kristálycukor

A tojásokat csak éppen annyira keverjük el egy fakanállal, hogy a sárgája kilyukadjon.

WP_20160328_008
A tejet rakjuk fel melegedni a cukrokkal, citrom héjával, sóval és a mazsolával.

WP_20160328_010
Majd mikor felmelegedett öntsük bele a tojásokat.

WP_20160328_012
Óvatosan, lassan, de szinte folyamatosan kevergetve, alacsony lángon főzzük, míg a tejsavó ki nem csapódik. Ennek körülbelül 10-13 perc kell. Szépen lassan először össze fog sűrűsödni, majd csomósodni. 

WP_20160328_013
WP_20160328_015
WP_20160328_016
Nálam egy két helyen kicsapódott a fehérje is, de sebaj 🙂

WP_20160328_017
Mikor kész, egy rongyot tegyünk bele egy szűrűbe, rakjuk rá egy tálra és öntsük bele a túrónkat, hogy lecsepegjen róla a felesleges savó.

WP_20160328_018
Hagyjuk kicsit hűlni, majd csavarjuk össze jó alaposan, kötözzük, vagy gumizzuk össze az anyagot, csavarjuk ki a levét, amennyire csak tudjuk és akasszuk fel hűvös helyen a tál fölé. Nekem a konyhában lógott kb. 4 órán át. 

WP_20160328_020
Lehet hagyni több ideig is, s mikor kicsepegett tegyük be a hűtőbe. Én nem bírtam várni, mikor kihűlt muszáj volt megnézem milyen lett. 
WP_20160328_023
WP_20160328_024
WP_20160328_025
Nagyon finom és mutatós. Ha valaki az intenzívebb ízeket szereti, tehet bele több cukrot, illetve vanília aromát. De szerintem így tökéletes – bár én sosem használok sem túl sok sót sem túl sok cukrot – . 
Kalácsra téve még finomabb! 🙂 

WP_20160328_029
WP_20160328_030

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!