IvecCake

Tepertős pogácsa

Nagymamám receptje. Igazából nincs mit színezni rajta, iszonyatosan finom. 🙂

WP_20160414_025
– 1 kg liszt
– 10 dkg zsír
– só
– 8 ek. fehérbor
– 2 kis pohár tejföl
– 2 csomag száraz élesztő, vagy 1 élesztő 
– 1 dl tej
– tepertő – 70 dkg elvileg, de kevesebb is jó, meg több is 
– bors
– só

WP_20160414_007
A száraz élesztőnek nem feltétlenül kell felfutnia a langyos tejben. A másiknak mindenképpen. Szórjuk bele kicsi cukrot és lisztet pluszba, az segíti a felfutást. A lisztet morzsoljuk el a zsírral és a sóval.
Összegyúrjuk a tésztát. Én betettem fóliával letakarva a sütőbe 50°C-ra egy negyed órára, majd kinyújtottam. Keményebb állagú tésztát kapunk, nem kell megijedni, hogy nem levegős.

WP_20160414_013
A tepertőt daráljuk le, keverjük el ízlés szerint a sóval és a borssal.
Mikor elnyújtottuk, kenjük rá a tepertőt, tekerjük fel mint a kakaós csigát, hagyjuk kicsit pihenni. 
Hajtsuk félbe, nyújtsuk el újra, majd hajtsuk be a négy oldalát, (lent, fent, és a két oldal) fordítsuk meg, hogy alul legyen a hajtás, pihentessük kicsit. Nyújtsuk el, majd újra hajtsuk be, pihentessük. Én a fél adagba hajtogattam pluszba medvehagymát is. Amit a medvehagymáról tudni kell >>itt<< 🙂 

WP_20160414_009
WP_20160414_011
Végül nyújtsuk ki, rácsozzuk be a tetejét villával, majd szaggassuk ki. 
200°C-on süssük, míg meg nem pirul.

WP_20160414_027

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!