IvecCake

Bodzaszörp

A bodza is elég sokoldalú növény. Lehet készíteni belőle bort, pálinkát, lekvárt, teát, mézet és persze szörpöt. 

WP_20160527_003
“A 19. században még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág (bodzafánk). Sokak kedvenc csemegéje ma is a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálalják. A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolnak. Kisütés után bodzalekvárral vagy főzött, bodzavirágos krémmel töltik.” (wikipédia)
Gyógyhatása is kiváló. Köptető, izzasztó, veseműködés szabályzó, kiváló torok-, és mandulagyulladásra, vérnyomáscsökkentő, nyugtató, görcsszerű fejfájásra is ajánlatos. 
Használjuk hát ki minden kincsét a kertünknek, amit megad nekünk! 🙂 

Ebből az adagból durván 4 l szörpünk lett. 

WP_20160605_022
– 2 l víz
– 40 db bodzavirág, de ne legyen bogaras! 
– 1 citrom alaposan megmosva és felkarikázva
– 1 kg méz
– 2 kg cukor
– 10 dkg citromsav
– 1 mk. Nátrium-benzoát

Nem kell forralni, csak összerakni és keverni, mint a lusta asszony rétese. 🙂
Keverjük el a vizet a cukorral és a mézzel, adjuk hozzá a citromsavat és a benzoátot. Keverjük e alaposan, majd tegyük hozzá a mosatlan(!) bodzavirágokat. Nyomkodjuk bele. 
Karikázzuk fel a citromokat, adjuk hozzá ezt is a keverékhez, takarjuk le és hagyjuk állni egy hétig.

WP_20160529_008
WP_20160531_003
WP_20160605_019
Néha kevergessük meg, majd leszűrve töltsük őket üvegekbe. Sokig eláll. Ezt már csak onnan is tudom bizonyítani, hogy tavaly is készítettünk egy nagy adagot, amiből még megmaradt egy üveg és semmi baja sincs a mai napig. (Már ami még megvan belőle 😛 ) Nem forrt fel, nem lett savanyú, nem üledékesedett be. 🙂 

WP_20160605_020
Készítettünk teának valót is. Mi sem egyszerűbb, a virágokat kiszárítottuk és összemorzsoltuk. Vigyázni kell, hogy a nagy melegben, főleg, ha a napra tesszük, mozgassuk át, mert különben bepállik és csak megrohad. Jól zárható dobozba tettük. Milyen finom lesz télen.. 🙂

WP_20160530_015

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!