IvecCake

Rákóczi túrós

A nagykönyvben nem pontosan így van megírva, ahogy ez kinéz, nem itthon csináltam, csak egy hirtelen ötlet volt, de egy jó cukrász a citromból is csokitortát süt. 🙂 
A túró jelen esetben igazi tehéntúró volt, a cukor pedig cukorbetegek számára is fogyasztható nem tudom mi a neve, sajnos, valami glüko… :/ 

WP_20160604_004
Linzer tésztát készítünk.
– 38 dkg liszt
– 25 dkg vaj
– 13 dkg porcukor
– 1 sárgája
– citromhéj

Túrókrémhez
– 75 dkg túró
– 4 sárgája
– ízlés szerint cukor, vaníliás cukor
– 2-3 ek. búzadara 
– citromhéj

Tetejére
– 5 tojás fehérje
– 30 dkg cukor 

– baracklekvár (sárga, őszi)

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzágyúrunk minden más hozzávalót. Ha nagyon meleg van, nagyon ragacsos, tegyük be a hűtőbe kicsit, mert ha kifolyik a vaj sütés közben, akkor megég a tészta. 
Sütőpapíros tepsiben elősütjük a tésztát 180°C-on. Szurkáljuk meg sütés előtt.Én vagy 10-15 percet sütöttem a gázsütőben.

WP_20160604_002
Addig forrósítsunk fel baracklekvárt és keverjük össze a túrót a cukor kivételével mindennel. 
Amikor kivesszük a tésztát, kenjük le a forró baracklekvárral alaposan, s egyengessük el rajta a túrót, amit összekevertünk már a cukorral.
Tegyük vissza 80°C-ra száradni, addig elkészítjük a tetejére a habot.
Azért kell lekvárral lekenni, hogy ne ázzon át a túró, mivel a cukor hatására levet ereszt. Természetesen nekem most is átázott, de ez az ízében természetesen semmit nem gátolt. 🙂 

A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, adjuk hozzá a cukrot. Amíg verődik a hab, egy lábasba melegítsünk vizet, s mikor kész a fehérje, tegyük a gőz fölé az edényünket és verjük folyamatosan 50°C-ig. Na már most, nekem nem volt ilyen hőmérőm, szóval addig kevertem, míg szép fényes nem lett, s át nem langyosodott rendesen. 
Ingyen szauna 🙂 
Eredetileg habzsákból kell rácsíkozni a habot a süti tetejére, megszórni porcukorral majd a végén a csíkok közé vékonyan sárgabarack lekvárt kell nyomni, de én csak simán, rusztikusan rákentem a tetejére és visszatettem a 80°C-os sütőbe pár percre. 

WP_20160604_003
Nem szabad hagyni, hogy megbarnuljon a teteje, csak szárítjuk, hófehérnek kell maradnia.

WP_20160604_007

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!