IvecCake

Gyümölcstorta

Életem első ilyen gyümölcstortája. De teljesen más, mint a cukrászdában kapható. A boltban kaphatónak a krémje ehhez képest műnek tűnik. (az is nagyon finom, csak nem tudom hogyan készül 🙂 )

WP_20160606_001
Vékony piskótakarika kell, tehát egy 16 szeletes tortaformában egy 2-3 tojásos piskóta bőven elég. 
– 3 tojás
– 6 dkg cukor – mehet bele a vaníliás 🙂 
– 6 dkg liszt

Krémhez
– 5 dl habtejszín 
– 20 dkg gyümölcs – szerintem lehet több is 🙂
– ízlés szerint vaníliás cukor illetve porcukor
– 2 csomag expressz zselé fix
– gondolkoztam a habfixálón is, máskor teszek bele azt is, hátha még erősebb lesz a krém
– gyümölcsjoghurtot is lehet belecsenni, de akkor vegyünk lejjebb a tejszín adagjából

Tetejére
– sok gyümölcs 
– tortazselé jelen esetbe piros

A piskótát a szokásos módon megsütjük. 
A habtejszínt fontos, hogy használat előtt legalább 12 órával tegyük be a hűtőbe. Kezdjük el felverni, majd öntsük hozzá az expressz zselé fixet, mikor már majdnem elértük a megfelelő állagot, mehet bele a habfixáló. (?) 
Mikor kész, kézi habverő segítségével keverjük el a porcukorral, illetve a gyümölcsökkel. Na, ha fagyasztott a gyümi, akkor olvasszuk fel kicsit és nyomjuk át egy szűrőn, ne menjen bele minden lé a habba, mert elfolyik -szerintem-, illetve, ha friss a gyümi, akkor villával nyomjuk össze és szintén vigyázzunk ne kerüljön bele sok folyadék, csak a husika. Jelen esetben én epret és ribizlit használtam. 
A tortakarikát helyezzük vissza a piskóta köré és kenjük meg a habbal. Tegyük be  a hűtőbe, jó 2-3 órára.
A gyümölcsöket szeleteljük fel (itt a friss gyümölcsre szavazok, kivéve a ribizli, áfonya.. az lehet mirelit is).
Díszítsük fel vele a torta tetejét, még mindig a karikában dolgozunk.

WP_20160606_007
A tortazselét az utasítás szerint készítsük el. Keverjük össze a port egy kicsi cukorral, majd öntsük fel vízzel (2,5-3 dl), vagy gyümölcslével. Itt vettem hasznát az eperből lenyomott folyadéknak, azt hígítottam kicsi vízzel és öntöttem rá a porra. 
Kevergetve forraljuk fel és forrás után még folyamatosan keverve továbbra is, főzzük 1 percig. Vegyük le a tűzről és figyelve, hogy mikor kezd kicsit dermedni, hűtsük lejjebb. Mikor már elérte a megfelelő állagot (még önthető), merőkanállal adagoljuk rá a torta tetejére, úgy, hogy mindenhova jusson a zseléből. Ha túlságosan kocsonyás lett, mire elővettük, akkor melegítsük fel újra… 🙂
Hűtsük ismét, majd egy éles kés segítségével óvatosan vágjuk körbe, hogy leváljon a karika széléről a krém, illetve a zselé. 

WP_20160607_002

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!