IvecCake

Sárgabaracklekvár

Már emlékszem, miért nem szerettem sosem gyerekkoromban a lekvárfőzést.. Köpköd. De nagyon. És nem mellesleg nagyon forró! És mennyivel jobb volt akkor, amikor még a nagyszüleim kertjéből leszedtük és befőztük, nem a piacon vettük meg jó drágán.. Az íze is más. 
Sebaj, lett 3 kg 20 dkg barackból 6 üveg lekvárom. 🙂

WP_20160713_16_49_54_Pro
WP_20160713_19_13_40_Pro
– 3 kg 20 dkg sárgabarack (kimagozva volt ennyi)
– 3 cs. vaníliás cukor
– 1 kg 80 dkg cukor
– 1 citrom leve
– 2 mk. nátrium benzoát

WP_20160713_16_49_16_Pro
Megmossuk alaposan a barackokat, majd kimagozzuk őket. A nagymamám azt mondta, szerinte héj nélkül finomabb a lekvár. Nagy lábasba forraljak vizet, tegyem bele a barackokat pár percre, majd szűrjem ki őket és simán ki fog cuppanni a héjából. Én most héjastul készítettem. 🙂

WP_20160713_16_57_55_Pro
Ezután is dönthetünk többféleképpen. Lehet így ahogy van felrakni a tűzre, vagy le lehet darálni.

WP_20160713_17_19_50_Pro
Főzzük forrástól számítva jó 20 percig, kavargatva. Na itt kezd el köpködni. 

WP_20160713_17_49_57_Pro
Mikor felforrt öntsük hozzá a cukrokat és főzzük ismét forrástól számítva 25 percig. Itt sem fog minket sajnálni. 

WP_20160713_17_22_57_Pro
Egy kis tálkában keverjük el a nátrium benzoátot alaposan pár kanál lekvárral. Öntsük bele a lábasba a citromlevet, majd a benzoátos keveréket. Keverjük el és le is kapcsolhatjuk alatta a gázt. 

Töltsük üvegekbe. Én mindig meleg vizes tálkába teszem a tiszta üvegek alját és úgy kanalazom bele a forró akármit. Törölgessük meg a száját, illetve az oldalát, ha rácsöppent. Folpack-al zárjuk le a száját.

WP_20160713_18_51_46_Pro
Majd tegyük rá a kupakokat, vágjuk körbe a fóliát és állítsuk jó 5 percre fejjel lefelé.

WP_20160713_18_58_11_Pro
Már csak a címkézés van hátra. 🙂

WP_20160713_19_13_47_Pro 1
Palacsintára, linzerre, kalácsra…. Nagyon finom! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!