IvecCake

Szilvás habos

Volt még rengeteg szilva a hűtőben és nem akartam, hogy tönkre menjen. Különösen azért nem, mert a nagymamámtól kaptam, a kertjéből. 🙂 Van még jó szilvás receptem ám… 🙂
Közepes tortaformában sütöttem ezt az adagot. 

WP_20160911_13_44_28_Pro
Hozzávalók a tésztához:
– 2 és fél csésze (2,5 dl) liszt 
– 2 ek. cukor, ebben van vaníliás cukor is
– fél tk. só
– 6 ek. víz
– 12 ek. vaj – ez kb. 20 dkg, de ahogy összeáll a tészta..

Hozzávalók a töltelékhez:
– majdnem tele csésze cukor, szintén van benne vaníliás
– fahéj
– sok szilva felvágva, vagy csak megfelezve
– 1 tk. mandulaaroma
– 4 ek. víz
– 3 ek. étkezési keményítő

Hozzávalók a tetejéhez:
– majdnem tele csésze cukor
– 3 tojás fehérje
– 1/4-ed csésze víz

WP_20160911_12_19_36_Pro
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Ha kicsit morzsalékos, nem baj. Tegyük be 1 órára a hűtőbe, majd kizsírozott, papírozott formába nyomkodjuk bele. 

WP_20160911_11_41_01_Pro
Amíg áll a hűtőben a tészta, a szilvákat vágjuk fel, s melegítsük össze a cukrokkal és a fahéjjal. A vizet keverjük el a keményítővel és adjuk hozzá a szilvához. Keverjük el alaposan.
Tegyük be 6 percre 180°C-ra a tésztát, elősütésre. Míg sül, verjük fel félig a fehérjét és szép lassan adjuk hozzá a cukros vizet. 
Amikor elősült a tészta, rakosgassuk rá a szilvákat. (Elfelejtettem róla fotót csinálni, próbáltam azért… 🙂 )

WP_20160911_11_50_58_Pro
Én nem öntöttem rá, hanem kiszedegettem kis lével kanállal, hogy ne áztassa el teljesen a tésztát a víz. Mikor megsült így is folyt ki belőle kicsit a szilvalé, de jó lett a tészta állaga!
Majd kenjük rá a fehérje habot is.

WP_20160911_11_52_27_Pro
Tegyük vissza a sütőbe és süssük jó 15-20 percig. 
Nekem már az első 4 percben alaposan megbarnult a teteje légkeverésen, szóval átváltottam egy 5 percre alsó sütésre, majd hőlégbefúváson folytattam alacsonyabb hőfokon. Akinek gáz sütője van, szerintem 150°C elég lesz neki.
Mikor kész, hagyjuk hűlni, majd vágjuk köbe egy nagy éles késsel, hogy a formát óvatosan le tudjuk róla húzni. Én körbevágtam a papírt alatta és mikor már elég sokat hűlt, áttettem egy tányérra és leöntöttem a felgyülemlett szilvalét óvatosan az oldaláról.

WP_20160911_12_19_48_Pro
WP_20160911_13_44_06_Pro

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!