IvecCake

Tátracsúcs

 Ez egy olyan régi és elfeledett sütemény, hogy én sem tudom valójában hogy néz ki. 🙂 Mivel nem éltem a 80-as években, a 90-es évek elején nem tudom mik voltak a cukrászdák polcain, s gyakorlaton is csak tanultunk róla, az internetről lestem el 1-2 fotót, hogy nagyjából tudjam, mit sütök. 

wp_20161002_13_17_38_pro
Az, hogy mekkorának kellene lennie, fogalmam sincs, ezek most minik lettek. Viszem el itthonról és jobb a több kisebb, mint kevés nagy. 
Egyébként nagyon egyszerű süti, csak kicsi türelemjáték.. 🙂 Mivel nem tudtam, mennyi anyaggal kell dolgozni, s így hány darab lesz belőle, így sikerült körülbelül 100-at legyártanom. 🙂 

wp_20161002_13_16_45_pro
Indiáner felverthez:
– 5 tojás
– 5 dkg cukor
– 10 dkg liszt
– 2,5 dkg víz

Párizsi krémhez
– 1,75 dl tejszín
– 25 dkg cukor
– 10 dkg kakaó
– 25 dkg vaj

– olvasztott csoki
– mandula

wp_20161002_13_17_31_pro
Nem sima, hanem vizes piskótát kell sütni. A sárgáját keverjük el egy kicsi liszttel, és egy kicsi vízzel. A fehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, majd keverjünk bele kicsit a sárgájába belőle, s öntsük vissza a fehérjéhez. Ugyanúgy, mint a sima piskótánál. 🙂 Keverjük el óvatosan, szitáljuk bele a lisztet és öntsük hozzá a maradék vizet. Keverjük el alaposan és töltsük sima vékony csöves habzsákba.
Nyomjunk kis félkör alakokat a sütőpapíros tepsire. Én tényleg kicsiket készítettem. Ügyeljünk ara, hogy ne legyen csúcsos a tészta. 

wp_20160930_10_26_56_pro
Süssük 170°C-on kb 4 percig. Várjuk meg míg kihűlnek. 

wp_20160930_10_44_30_pro
A párizsi krémet készítsük el a már leírt módon. Ugye elkészítjük, hűtőbe tesszük, s felhasználás előtt újra kihabosítjuk. Szerintem érdemes a süti elkészítése előtt 2 nappal megfőzni a krémet és lehűteni. Összekeverni a vajjal, majd berakni arra a két napra a hűtőbe.
Öntsük bele vékony sima csöves habzsákba a krémet és körkörös mozdulatokkal nyomjunk minden kis piskóta lapra csúcsot. Ha lehet ne meleg helyen dolgozzunk, mert el fog folyni a krém.

wp_20161001_11_41_16_pro
Ha nagyon olvad, tegyük be a hűtőbe, de mielőtt még megdermedne, a két oldalába szúrjunk fél-fél mandulát, hogy három csúcsa legyen a sütikének. Na most, nekem nem volt itthon ilyen mandulám, csak stiftelt, szóval én abból fogtam össze 2-3 db-ot egyszerre és azt szúrtam bele. 🙂 

wp_20161001_12_17_17_pro
Fagyasszuk ki alaposan, akár a fagyasztóba is be lehet tenni. 
Olvasszunk vízgőz fölött csokit, annyit, hogy tudjunk mártogatni. Nem kell aggódni, ha felolvadt a csoki akár le is zárhatjuk a tüzet alatta, nem lesz forró.
Egyesével mártsuk bele, ha van, tegyük rá gitter rácsra, csepegtessük le, majd mehet vissza a hűtőbe. 

wp_20161001_14_36_03_pro
wp_20161001_15_39_45_pro
wp_20161002_13_17_52_pro
Nyilván nem így kellene kinéznie, de nagyon finom lett! :)) 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!