IvecCake

Diós-mandulás-fehér csokis farönk torta

Próbálom összeszedni a gondolataim értelmes mondatokká, ugyanis annyira örülök most, hogy sikerült ez a torta, hogy elmondani nem lehet. A tavalyi őszi csokitortám akkor csúcs szupernek számított számomra, de ez… 🙂 🙂  A sztori azzal kezdődik, hogy tegnap este apukámmal kint álltunk a konyhában és életünkben először temperáltunk csokoládét. Tudtuk mi az, meg elméletben hogyan kell, de én gyakorlaton sosem csináltam, apukám meg nem ezzel foglalkozik. :)) Két verziója van, egy könnyebb és egy nehezebb. Nyilván az egyszerűbbet készítettük, hisz nincs is a nehezebbhez megfelelő eszközöm. 🙂 Szóval holnap amúgy is jön a nagymamám, ősz is van, régen alkottam már valami különlegeset, régen készítettem már valami újat. Itt volt az ideje. 🙂
Szerintem ennek a tortának az vágjon neki, akinek van egy csöpp türelme és/vagy ideje, ami nekem nincs sok, de arra mindig van amit szeretek. 🙂 
Sima diós vajkrémes tortát Húsvétra sütöttem, receptje >> itt << 🙂 

wp_20161014_12_47_02_pro
Sima diós piskótát készítünk. Nagy karikába készítettem 9 tojásból.
– 9 tojás
– 18 dkg cukor – van benne vaníliás is 
– 16 dg liszt
– egy nagy marék dió darálva
– vanília aroma
– mandula aroma

wp_20161014_12_46_13_pro
Egyszerű diós vajkrém fehér csokoládéval és mandulával felturbózva.
– 25 dkg vaj
– 18 dkg porcukor –> azér nem 25 dkg cukor, mert a csoki még édesíti ! 
– 2 dkg vaníliás cukor
– 1 csomag fehér csokoládés pudingpor
– 2,5 dl tej
– 1 tojás sárgája
– vanília aroma
– mandula aroma
– 3 nagy marék dió darálva
– 1 marék mandula darálva
– 1 tábla fehér csokoládé 

díszítéshez marcipán, ételfesték, vagy már készre színezett marcipán és temperált étcsokoládé 

wp_20161014_12_46_44_pro
Tehát megsütjük a diós piskótát. Nem sajnáltam én belőle a diót! 🙂 Megmondom őszintén nem szoktam ezt méregetni.. Legyen finom! 🙂 
Kihűtjük formában, majd kivágjuk. 
A vajkrémet elkészítjük. Ugye pudingot tejjel és sárgájával megfőzni, kihűteni néha átkeverve. Vajat felhabosítani a cukorral, aromákkal, bele a darált magok és végül folyamatosan keverve a nem! meleg olvasztott fehér csoki. Vízgőz felett kell megolvasztani amikor már csak pár kocka nincs felolvadva érdemes elkezdeni keverni, azok is szépen beleolvadnak és ha esetleg meleg lenne, vegyül le a gőzről és hagyjuk hűlni. Ha melegen öntjük bele a krémbe, akkor megolvad a vaj, annak pedig nem örülünk.
Mikor ez kész, a piskótát vágjuk el 3 részre és jöhet a betöltés a már megszokott módon. A tetejére és az oldalára én elkevertem a vajkrémet egy kis kakaóporral, hogy sötét színe legyen. 
Tegyük be a hűtőbe egy kicsit hűlni, mikor kész. 

wp_20161014_12_46_02_pro
A csokoládés díszt előtte este érdemes elkészíteni – lehet, csak simán barna vajkrémmel rücskösen felkenni, ha nincs türelmünk 🙂 – 
Sütőpapírból 2 db  minimum olyan hosszú és széles csíkot vágtam le, ami körbeérte a tortát és a betöltött torta magasságát is meghaladta 1 cm-rel. Nyilván sokkal szélesebbet vágtam le, hogy ne folyjon ki a csoki. Még fel is rajzoltam kb azt a szélességet, amit mindenféleképpen be kell, hogy fedjünk a csokival a papírra. 

wp_20161013_19_40_40_pro
Egy nagyobb üvegtálba tettem kb. 2 marék étcsokoládét – maradt végül belőle! – , majd beraktam a mikróba és először 40 mp-re tettük be, átkevertük, vissza 30 mp-re átkevertük….. és így tovább, amíg teljesen el nem olvadt a csoki, DE digitális étel hőmérőt használva nézni kell, hogy 40°C-nál ne legyen melegebb a csoki. Kevergessük elolvad az egy idő után szépen. Majd mikor 40°C-os ugyanannyi csokit, tehát jelen esetben 2 marékkal beleöntöttem az olvasztott csokiba és addig kevertük – pontosabban az apukám 🙂 – míg fel nem olvadt teljesen. Kicsit csaltunk, mert vagy 20 mp-re visszatettük a mikróba, mert kicsit ráuntunk. 😀 
Tehát megolvadt a csokink, az alsó sütőpapírra elkezdjük kenőkéssel felkenni, nem kell kapkodni, de annyira rá sem érhetünk. 🙂 Mikor felkentük, ráborítjuk a másik sütőpapírt és egy sodrófa segítségével feltekerjük. Mehet a hűtőbe. 

A marcipán dísz magától jött. Beszíneztem, formáztam, nyújtottam, festettem.. Dió és diófalevél. 🙂 

wp_20161012_19_26_57_pro-masolata
Tehát a tortánk betöltve, kicsit kihűtve, de nem teljesen, hogy ragadjon a krém. A sodrófával betekert csokit tekerjük ki, szépen el fog törni. Alakíthatjuk kedvünkre a hosszúságát és szélességét, rakosgassuk fel a torta oldalára óvatosan, s helyezzük fel a marcipán díszt a tetejére. Vagy, amit készítünk. 🙂
Amikor kihűlt, olvasszunk étcsokit vízgőz felett, s ecsettel rücskösítsük be a farönköt, hogy élethűbb legyen.
Tadamm. 🙂 

wp_20161014_12_46_34_pro
wp_20161015_13_02_44_pro

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!