IvecCake

Szilvalekváros marcipános kalács

Bevallom már nagyon karácsonyi lázban égek. Égősorok már fent a szobámba, minden csillog és gyönyörű. 
Egy bőséges másfél kiló kalács kijön ebből az adagból, ami nagyon laktató! 

wp_20161118_19_44_19_pro
– 50 dkg liszt
– 2,5 dkg élesztő, vagy egy csomag szárított élesztő
– 2,5 dl langyos tej
– 12 dkg barna cukor
– 7 dkg olvasztott vaj
– 1 tojás
– 13 dkg marcipán
– szilvalekvár – nekem egy kis üveg simán ráment
– 2 tk. fahéj

wp_20161118_19_42_42_pro
Szitáljuk egy tálba a lisztet, mehet rá az élesztő, a cukor, az olvasztott vaj, a tojás és a langyos tej. Dagasszuk ki alaposan vagy kézzel, vagy dagasztókaros géppel. Meleg helyen kelesszük meg. Nekem elég nehezen akart megkelni, rátettem a konvektorra, letakartam pokróccal, majd mikor jó meleg lett benne, levettem és bebugyoláltam, akkor végre megindult. 
Lisztes deszkán gyúrjuk át alaposan, majd szintén lisztezett felületen nyújtsuk ki, kb. fél centisre. Makacs egy tészta, mocorog jobbra balra, de egy idő után, azért megadja magát. 
Kenjük meg alaposan szilvalekvárral, nem kell róla sajnálni, majd reszeljük rá a marcipánt, végül szórjuk meg fahéjjal. 

wp_20161118_12_18_17_pro
Tekerjük fel, mint a csigát a hosszabbik oldalánál, majd vágjuk két részre, s csavarjuk össze. Kenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, s helyezzük bele a kalácsot. Nekem nincs itthon kenyérformám, szóval egy egyszerű ovális porcelán tálba tettem. 

wp_20161118_12_20_26_pro
180°C-on nálam megsült egy jó fél óra alatt. 

wp_20161118_12_53_44_pro
Most, hogy megkóstoltam, bátran kijelenthetem, hogy el lehet készíteni kakaós töltelékkel is, mert biztos isteni finom. >>ostoros kalács<<

wp_20161118_19_44_32_pro

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!