IvecCake

Téli fagyi

Imádom!!!!!! Pepecselős, szóval türelmes embereknek ajánlom, de csodaszépek és isteni finomak!! Sokkkkal jobb, mint a bolti 🙂 
Nagymamámtól -aki elvileg nézi majd ezt a posztot – kaptam kölcsön az ostyasütőjét, amivel még fogok készíteni 1-2 dolgot, amíg nálam van, gyorsan. Nagyon szépen köszönöm mama!!! <3 Imádlak. 🙂 
20 db fagyira elég a krém, és 25 db tölcsérre az ostya recept. Jó, az első nem sikerül (mint a palacsinta), egyet odaégettem… belefér. 😀 

wp_20161202_19_58_44_pro
wp_20161202_19_55_51_pro
Ostyához:
– 12,5 dkg vaj
– 25 dkg cukor
– 2 db tojás
– 25 dkg liszt
– 3 dl meleg víz 

wp_20161202_20_01_55_pro

A vajat olvasszuk meg, majd keverjük el alaposan a cukorral, s közbe törjük bele a kettő tojást. A lisztet és a meleg vizet adjuk hozzá keverés közben. 
Nekem még régi ostyasütőm van (vagyis nagyimé), nem elektromos. Ezt fel kell tenni a gáztűzhelyre, jól felmelegíteni, s kis merőkanállal (ne legyen tele, mert az sok) bele kell önteni a palacsinta tészta állagú masszát. Összezárni, s fordítgatni 1-2-szer, hogy megsüljön mind a két oldala.

15301249_10202352522451434_373090212_n
Legyen kicsit pirult. Az sem jó, ha túl sokat teszünk bele, de az se, ha túl keveset. Az sem jó, ha kevés ideig sütjük, mert akkor nem szilárdul meg, de az sem, ha túl sokáig, mert ugye megég… 🙂 
Egyesével kel sütni – ez már türelemjáték -, amikor megsült, húslapáttal felszedni óvatosan, majd valami tölcsér alakúra feltekerni még akkor gyorsan forrón, s úgy hagyni 1-2 percig. Nagyon gyorsan megszilárdul.

15300747_10202352572692690_1708081238_n
Nos, mi lehet tölcsér alakú.. Hát mondjuk a tölcsérformázó, de nekem az sincs itthon, szóval egy műanyag gyerekkonyhából való kicsi fagyi tölcsérre tekertem és celluxoztam papírt, s arra tekertem rá. Nem kell olyan nagynak lennie a formának, mint amekkora tölcsér készül, úgy is az alja a lényeg. 
Nem kell aggódni, ha lyukas az alja, lejjebb megoldjuk. 🙂 

wp_20161202_19_56_10_pro
Krémhez: én csináltam fehér és ét csokisat is. 
– 25 dkg cukor
– 70 ml tejszín 
– 3 dkg kakaópor
– 6 dkg ét csoki
– 6 dkg fehér csoki
– 25 dkg vaj

wp_20161202_19_56_29_pro
A tejszínt forraljuk fel a cukorral, hagy bugyogjon egy darabig, de közbe kevergessük, mert odakapja. Vegyük le a tűzről, keverjünk el benne 15 dkg vajat. majd osszuk ketté a krémet, ha szeretnénk két félét készíteni. Az egyikbe szitáljuk bele a kakaóport és adjuk hozzá az ét csokit, majd alacsony fokozaton folyamatosan keverve hűtsük ki. (itt előny, ha tálas a mixerünk). Közbe adjuk hozzá a megmaradt vaj felét.
A másikba a fehér csokit és a megmaradt vajat tegyük és keverjük ezt is kihűlésig. Érdemes ezt megcsinálni pár órával hamarabb, hogy be tudjuk tenni a hűtőbe kicsit hűlni. 
Felhasználás előtt habosítsuk ki. 

wp_20161202_19_57_51_pro
wp_20161202_19_58_15_pro
Díszítéshez:
– ét csokoládé
– fehér csokoládé
– darált dió
– színes dekor cukor 
– akármi.. 🙂 

wp_20161202_19_58_27_pro

Olvasszunk vízgőz felett csokit. Én ismét azt a technikát választottam, hogy utólag is tettem hozzájuk csokit, amit kevergetve olvasztottam bele, így “megtemperáltam” és fényesebb lett. Illetve, a fehér csoki, mivel -nekem legalábbis- sokkal nehezebben kezelhető, masszívabb, ha felolvad, adhatunk hozzá csoki vajat, vagy egy pici sima vajat, hogy könnyebben kezelhető legyen. Ezt a módszert használtam az őszi tortámnál is, és az Oreo nyalókáknál. 
A tölcsérek alját, – ha lyukas, vagy csak esztétikai szempontból – mártsuk bele olvasztott csokiba. Egymásnak valahogy összeügyeskedve döntve tegyük hűvösre, én most a kitárt ablakot választottam, úgyis jó hideg van kint. Végül-is, azért készítünk téli fagyit… 🙂

wp_20161202_18_26_16_pro
wp_20161202_19_59_25_pro
Majd mártsuk bele a tetejét is mindegyiknek vagy fehér vagy ét csokiba, s szórjuk meg tetszés szerint, amivel szeretnénk. Pohárba állítva hűtsük le így is.

wp_20161202_18_35_13_pro
A krémet pakoljuk bele habzsákba, s kb. a felétől kezdve nyomjuk majdnem tele a tölcséreket.

wp_20161202_19_41_05_pro
Mehet újra a hidegre. Mikor nagyjából megdermedtek, kanállal csurgassunk a tetejükre is ét-, illetve fehér csokit, s azt is megszórhatjuk azzal amivel az oldalát díszítettük. 

wp_20161202_19_59_14_pro
Kész is! Ugye nem is olyan nehéz? 😛 

Kellemes készülődést mindenkinek! 🙂 Nem sokára itt a Télapó, készítsétek el a Mikulás kedvenc sütijét, hogy a nagy fáradalmaiban tudjon valamit ropogtatni éjszaka nálatok is! Csoki csipsz recept >> itt <<. Én holnapután sütöm meg! 🙂 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!