IvecCake

Szaloncukor

Még hozzá nem is egy. 🙂 Idén egy kókuszosat alkottam eddig, de tavaly készítettem másik recepttel kókuszosat meg mogyorós lekvárosat. 
Már tényleg nem sokára karácsony. Igazából ez az időszak a legjobb, amikor készülődünk. A karácsony már iszonyat hamar eltelik. Úgyhogy én maximálisan kihasználom ezt a november-december időszakot ünneplés szempontjából. 🙂 

wp_20161209_18_55_03_pro
Kezdjük az idei kókuszos szaloncukorral. Kb. 38 db lett belőle.
– 22 dkg kókuszreszelék
– 20 dkg porcukor
– 3 csomag vaníliás cukor
– 16 dkg mascarpone
– ét csoki 

wp_20161209_18_52_56_pro
A mascarponét keverjük el alaposan a cukrokkal, majd gyúrjuk össze a kókuszreszelékkel. 
Nedves kézzel formáljunk belőlük szaloncukor alakot, rakosgassuk rá sütőpapíros tálcára és vagy tegyük be a fagyóba – ha van hely – , vagy a hűtőbe, de akkor oda egy jó 3-4 órára. Alaposan le kell hűlnie.

wp_20161209_17_58_59_pro

wp_20161209_18_52_36_pro
Mikor lehűlt, vízgőz felett olvasszuk meg a csokit. Ha lehet hűvös helyen dolgozzunk. Egyesével dobáljuk bele a kis tömböket, kanállal forgassuk bele, mindenhol lepje el a csoki, majd mártó villával, vagy sima villával emeljük ki, húzzuk le az alját az edény szélén, hogy a felesleges csoki lecsurogjon, ne legyen talpa, s sütőpapíron, vagy gitter rácson dermesszük meg mondjuk az ablaknál. 

wp_20161209_18_51_23_pro
Ajándéknak is kiváló, szép papírba becsomagolva. Hűvös helyen eláll egy darabig. 
Isteni finom! 🙂 

wp_20161209_18_54_55_pro
A tavalyi kókuszos szaloncukor receptből kb. 20 db lesz, ha jól emlékszem. 🙂 -de kit izgat ha több?:)-
– 1 dl tej
– 4 dkg vaj
– 1 ek. búzadara
– 6 dkg kókuszreszelék
– 3,5 dkg kristálycukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– csoki

12342385_10201077379613660_6565717705844804948_n
A tejet melegítsük meg a cukorral és a búzadarával, majd adjuk hozzá a vajat és a kókuszt. Főzzük, míg be nem sűrűsödik, majd hűtsük ki. Egy tálcát vonjunk be folpack-kal és formáljunk kettő kb. hüvelykujjnyi vastag rudat a masszából. 
Hűtsük le alaposan a hűtőben.
Vagdossuk fel kb. szaloncukor nagyságra. A csokit olvasszuk meg vízgőz felett, s a fenti recept alapján mártsuk bele a kis rudakat a csokiba, majd dermesszük meg. 

kokuszos-szaloncukor

És végül egy mogyorósbarackos. Kb. 15 db lesz belőle. 
– 10 dkg földi mogyoró – ha sós, akkor mossuk le  szűrőben, s száraz rongyra terítsük szét
– 10 dkg aszalt sárgabarack
– 1 ek. porcukor
– 1 ek. sárgabarack lekvár – lehet narancs is, vagy őszi 
– csoki

wp_20151211_002
A mogyorót daráljuk le, a barackokat aprítsuk fel. Egy tálba öntsük össze mindent – a csoki kivételével – és gyúrjuk össze. Ha kell, adhatunk hozzá 1-2 tk. vizet, hogy összeálljon rendesen. 
Szaloncukrokat formázunk a masszából nedves kézzel, majd tegyük be a hűtőbe 1 órára. 
A már megszokott módon olvasszunk fel ét csokit vízgőz felett, s mártsuk bele a rudacskákat. Ismét menjen a hűtőbe. 

wp_20151211_001
2013-12-14-2294

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!