IvecCake

Mézes krémes

 Már célegyenesben a karácsony! =) Apukám kedvenc süteményét hoztam el ma, a nagymamám receptes könyvéből. Készült még diós zserbó is – az az én legkedvencebb süteményem a világon -.
Egy nagyobb tepsire van az adag. Kicsit melós, de megéri. 
A mézes zserbó is hasonló, de ez nem az. A zserbó lényege, hogy van benne lekvár. A tésztája ugyanez, de a krémje grízes és a középső réteg az baracklekvár nem krém. 🙂 

wp_20161222_10_47_47_pro
– 50 dkg liszt
– 6 dkg vaj
– 15 dkg porcukor
– 1 kk. szódabikarbóna
-4 ek. olvasztott méz
– 2 tojás
– 4 ek. tejföl

wp_20161222_10_47_25_pro
A tésztát gyúrjuk össze. Kicsi ragacsos lesz, én hagytam állni, majd jó lisztes deszkán dolgoztam vele tovább. Osszuk el négy részre. Elég kicsinek tűnik egy adag, de nagyon könnyen ki lehet nyújtani a megfelelő méretre. Sütőpapíros tepsi hátán egyenként süssük meg. A nyújtófára tekerjük fel (ne ragadjon!) és ennek segítségével emeljük át a tepsire. 180°C-on süssük őket, pár perc alatt kész. Hamar megbarnulnak. Forrón könnyen törnek (hidegen is 😀 ), óvatosan csúsztassuk át valamire és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűltek, egymásra lehet őket pakolni, hely megtartás szempontjából. 

wp_20161222_10_47_37_pro
wp_20161222_10_49_00_pro
– 5 tojás
– majdnem 4 ek. liszt
– 6 dl tej
– vaníliás cukor
– 30 dkg vaj
– 22,5 dkg porcukor

wp_20161221_19_35_43_pro
A tojások sárgáját keverjük el 1 dl tejjel és a liszttel. A maradék tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral (1-2 csomag). Mikor felforrt, főzzünk pudingot a lisztes keverékből. Öntsük bele egy tálba és robotgép segítségével, folyamatosan keverve hűtsük ki. Mikor hűlt, én kitettem még az ablakba, hogy teljesen hideg legyen. Keverjük hozzá a porcukrot és a vajat. 
A tojások fehérjéit verjük fel kemény habbá és fakanállal forgassuk bele a krémbe. 
Töltsük be a süteményt. A tetejére nem kell krém. Tegyük be a hűtőbe, vagy ki az ablakba, dermedni. Olvasszunk étcsokoládét, kicsi vajjal és kenjük szét a tetején. Várjunk vele 1 napot, míg megvágjuk, mert puhulnia kell a tésztának. Nem kell hűtőben tárolni, de kegyen kicsit hűvösebb helyen. 

wp_20161222_10_48_47_pro
wp_20161222_10_48_19_pro

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!