IvecCake

Bejgli

Ez az a süti, amitől mindig is rettegtem és fogok is szerintem. Nem sokat sütöttem még, de most nyersen nagyon mutatósak voltak. Féltem, hogy kireped, de végül csak 1 repedt ki! 🙂 Bár azt sem értem, miért.. De, szerintem ezzel nem csak én vagyok így! 🙂 
Szerintem fontos megkülönböztetni a bejglit és a kalácsot. A kalács kelt tésztából készül, melegben kell pihentetni, míg a bejgli omlósból, hideg hely kell neki, hogy a vaj ne folyjon ki belőle. 
Ebből az adagból 4 db bejgli futja. 

wp_20161223_09_27_59_pro
– 50 dkg liszt
– 10 dkg vaj
– 5 dkg zsír
– fél csomag élesztő
– 1 dl tej
– pici só
– 2 ek. porcukor
– 2 sárgája
– 2-3 ek. tejföl 

wp_20161223_09_27_45_pro
Az élesztőt morzsoljuk bele a kissé langyos tejbe, majd gyúrjunk össze mindent. Tegyük 1 órára a hűtőbe pihenni. 

Számos fajta bejglit lehet készíteni a dióson és a mákoson kívül. Meggyes-mákos, gesztenyés, kakaós.., de én most maradok a két hagyományosnál. 
2 db dióshoz és 2 db mákoshoz az alapanyagok:
– 25 dkg dió
– 15 dkg cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 0,7 dl ej
– pár csepp citrom/narancslé – héjat nagyon nem szeretek használni a vegyszerek miatt
– 2-3 tk. fahéj
– aki szereti, annak mazsola

wp_20161223_09_29_10_pro
– 25 dkg mák
– 15 dkg cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 dl tej
– pár csepp citrom/narancslé
– 2-3 tk fahéj
– mazsola
– 1 db alma 

wp_20161223_09_27_35_pro
A tejen kívül keverjünk össze mindent, a másoknál az almát hagyjuk ki egyelőre. Forraljuk fel a tejet és forrázzuk le vele a tölteléket. Keverjük el alaposan. Ha túl nedves lenne, búzadarával segíthetünk rajta bátran. 

wp_20161223_09_28_08_pro
Miután kipihente magát a tésztánk, vegyük 4 egyenlő részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, ne túl nagyra, kb fél cm legyen a tészta vastagsága és igyekezzünk minél inkább tartani a téglalap alakot. Körülbelül egy A4-es lap hosszúságúnak kell lennie. A tölteléket még melegen kenjük rá a tésztára. A mákosat, mikor bekentük, reszeljünk rá almát, s úgy csavarjuk fel. Érdemes a két rövidebb szélét picit behajtani és úgy elkezdeni csavarni, szorosan, így le lesz zárva a két vége is. 

15622654_10202452910361069_177278837074916444_n
Mikor feltekertük a kicsiket, helyezzük bele a sütőpapíros tepsibe és kenjük le őket alaposan tojás fehérjével, s mehetnek vissza pihegni a hűtőbe. Mikor már nem ragad a fehérje, kenhetjük rá a sárgáját. Ekkor feldíszíthetjük kicsit mákszemekkel, vagy dióval, s ismét irány vissza a hűvösre. Mikor már nem ragad a sárgája, mehetnek napozni a sütőbe. 170-180°C (3-as fokozat), nekem 16 perc elég volt nekik légkeverésesen. Figyeljük, ha már szép barnák, akkor jók lesznek. 
Szeletelni, mozgatni csak is akkor szabad, ha már teljesen kihűltek! 

15697176_10202453010323568_8434326648189203287_n
wp_20161223_09_29_02_pro

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!