IvecCake

Rozsos magvas kenyér

Életem első kenyere. És nem tudom azt mondani, hogy nem is lett rossz, mert nagyon finom lett ! Ropogós kéreg, puha belső, illatos, egészséges, finom és laktató. 
Egy kb. fél kg-os adag lesz belőle, kicsit talán több, mivel tömény.



– 10 dkg rozsliszt – nekem világos rozslisztem volt itthon –
– 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 
– fél kocka élesztő
– 2 dl langyos tej
– egy kk. cukor
– 3 ek. olíva olaj
– 2 dl langyos víz
– 1,5 kk. só
– fél marék tökmag
– fél marék hántolt napraforgómag



A tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, s adjuk hozzá a cukrot. Hagyjuk dolgozni, addig keverjük össze a két lisztet, készítsünk egy mélyedést a tál közepére.
Adjuk hozzá az olajat, a magokat és a tál szélére a sót. Mikor mozgolódik az élesztő, öntsük bele a mélyedésbe, s kezdjük el gyúrni, közbe adjuk hozzá a vizet. Kicsit ragacsos tésztát kapunk. Takarjuk le folpack-al, majd tegyük be a legalacsonyabb fokozata a sütőbe – én légbefúvósra tettem 50°C-ra kb 5 percre – , majd letakartam egy ronggyal és felvittem a galériára, becsavartam egy pokrócba, s úgy hagytam kb 40 percig. A duplájára megkelt. 


Egy tepsit/jénait fedjünk le sütőpapírral. A tésztát kicsit gyúrjuk át, majd formázzuk meg. Vagdossuk be a tetejét (meg lehet szórni még magokkal, de szerintem leesne), majd tegyük be a sütőbe.


Én 200°C-on sütöttem, vagy 35 percig, majd 180°C-on még vagy negyed órát, de lehet, hogy jobb, ha fixen 180°C-on sütjük kb 50-60 percet. Ki kell tapasztalnom, hisz még sosem készítettem. 🙂 
Mikor kész (nem ragad a belseje – én hosszú pálcikával ellenőriztem, akár csak a piskótánál
Várjuk meg, míg kihűl és már szeletelhetjük is. 



Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!