IvecCake

Vaníliás csiga

 Sajnos mostanság nagyon kevés időm van sütögetni, de tegnap megragadtam az alkalmat és készítettem egy jó nagy adag vaníliás csigát. Egyszerű, mint az egyszer egy. 
2 tepsi hatalmas csigára:


–  1 kg liszt – fele búza fele rétes
– 6 dl tej
– 50 g élesztő – nekem volt itthon 30 plusz hozzátettem egy szárazat
– 1 csipetnyi só
– 4 csapott ek. cukor – nálam nádcukor
– 1 dl olaj – nálam oliva

– 15 dkg picit olvasztott vaj
– 3 zacskó vaníliás cukor
– 8 dkg cukor

– 2,5 dl tej
– 2 csomag vaníliás cukor
– 10 dkg cukor

– porcukor


A 6 dl tejből, a liszt negyedéből és az élesztőből kovászt készítünk. Nejlonnal fedjük le és tegyük meleg helyre, én a sütőt bekapcsoltam a legkisebb fokra, hőlégbefúvásra egy 6 percre, majd kikapcsoltam és hagytam, míg meg nem indult az élesztő.


A liszteket, a sót, a cukrot és az olajat keverjük össze, majd öntsük hozzá az élesztős tejet és gyúrjuk készre. Takarjuk le nejlonnal és mehet ismét meleg helyre – ahogy az előbb -. Nálam majdnem kifutott a tálból, úgy megkelt kb. 30 perc alatt. 
Lisztes deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki. Jó hatalmas tésztánk lesz, ha nincs sok helyünk, vegyük ketté. 
Kenjük meg a vajjal, majd szórjuk rá a cukorkeveréket.


Tekerjük fel, mint a csigát és szeljük fel 1 cm szélesre. Fektessük el a sütőpapíros tepsin. 
A 2,5 dl tejet a cukrokkal tegyük fel a tűzre és főzzünk belőle szirupot, addig tegyük be a csigákat egy 5 percre a sütőbe 180°C-ra. Mikor letelt, mindegyik csigára locsoljunk a szirupból, s 200°C-on süssük őket készre.


Nem kell aggódni, ha leég a tepsire a szirup. Hűtsük ki a csigákat, szedjük fel a tepsiről. 
Szórjunk a tepsire szódabikarbónát, majd öntsük rá ecetet, végül kis meleg vizet és hagyjuk állni 30 percet. Ezután könnyedén el tudjuk távolítani az odaégett cuccot. 🙂 
A csigákra visszatérve, mikor kihűltek, szórjuk le őket porcukorral.



Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!