IvecCake

Vajas-sajtos kiflik

Imádom, mikor egy tészta annyira jól sikerül, hogy háromszorosára is feldagad. Na ez ilyen lett. Nagyon finom másnap és harmadnap is, de természetesen frissen a legjobb! Bátran vágjatok bele, a kelt tészták úgy is szeretik ezt a meleg időt és nagyon könnyű elkészíteni.

– 50 dkg liszt
– 5 dkg élesztő
– 5 dkg vaj
– 1 tojás
– 3 dl langyos tej
– 1 tk. só
– 1 kk cukor
– sós vaj
– 15 dkg sajt
– 1 sárgája


A lisztet beleszitáljuk egy tálba, elkeverjük a sóval. A közepébe készítsünk egy mélyedést, abba morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk rá a cukrot és öntsük fel egy kicsi langyos tejjel. Hagyjuk felfutni. Én betettem kicsit 50°-ra a sütőbe, hogy megsegítsem. Mikor felfutott, adjuk hozzá a maradék langyos tejet és a tojást, majd gyúrjuk össze. A végén dolgozzuk bele a vajat is. Lisztezett deszkán nyomkodjuk át, majd takarjuk le és hagyjuk egy órát állni.  Addig reszeljük le a sajtot. 
Mikor megkelt, szedjük szét 6 egyforma részre. Párosítsuk össze, összesen 3 párt kapunk. Nyújtsuk el kör formájúra az egyiket, kenjük meg a sós vajjal, szórjunk rá sajtot, majd nyújtsuk ki a párját is kerekre és tegyük egymásra. Nyomkodjuk össze, nyújtsunk még kicsit rajta, mert elég makacs és visszamászik. Kenjük le a tetejét is vajjal, szórjuk meg sajttal, majd szeljük fel 8 cikkre. Ugyanezt a műveletet végezzük el a másik 2 pár cipónkkal is. 
A háromszög alakú cikkeinket kívülről a háromszög csúcsa felé kezdjük el feltekerni, hogy kifli alakot kapjunk. Sorakoztassuk őket sütőpapíros tepsire, kenjük le tojássárgájával és szórjuk meg szezámmaggal, mákkal, vagy reszelt sajttal. Hagyjuk egy 5 percet pihenni és süssük meg 180°C-on kb. 20 perc alatt. 


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!